Βιογραφικά

Μιχάλης Παλτόγλου

Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1950. Μετακόμισε στην Αθήνα το 1967 για να φοιτήσει στο τμήμα αγγειοπλαστικής της σχολής του ΟΑΕΔ Αμαρουσίου.
Δάσκαλοι του υπήρξαν στον τροχό ο κ.Δελαβίνιας ,ο κ.Γκούμας και ο κ.Λιβάνιος. Στην ζωγραφική ο κ.Στασινός  και στην γυψοτεχνία η κα.Φήκα.


Έχοντας καλές κριτικές από την σχολή του, ξεκίνησε να δουλεύει σε διάφορα εργαστήρια της Αθήνας.Το 1970 εργάζεται στην σύγχρονη για την εποχή βιοτεχνία ΕΜΕΚΟ ως αγγειοπλάστης για 5 χρόνια . Έχοντας εμπειρία πάνω στην κεραμική αποφασίζει να ανοίξει το δικό του εργαστήρι κεραμικής το 1976 στην περιοχή της Καλογρέζας. Καταφέρνει από την αρχή να δημιουργήσει ένα ευρύ και αξιόλογο πελατολόγιο τόσο για την άρτια τεχνική κατασκευή των κεραμικών του όσο και για την επαγγελματική του συνέπεια.
Από το 1977 έως το 1985 συμμετέχει με έργα του στην πανελλήνια έκθεση κεραμικής στο Μαρούσι.


Το 1986 συμμετέχει σε ομαδική έκθεση κεραμικής στην γκαλερί της κας.Αντωνοπούλου  στην Ν.Σμύρνη.
Για πάνω από 30 χρόνια συμμετέχει σε διάφορες εμπορικές εκθέσειςκαι έχει  συνεχόμενη συμμετοχή πολλών ετών στην εμπορική έκθεση «Τέχνημα» .
Έχει συνεργαστεί με διακοσμητές εσωτερικού χώρου,ζωγράφους,εικαστικούς ,αρχιτέκτονες, γλύπτες, κατασκευάζοντας κεραμικά υψηλών απαιτήσεων.


Από το 2006 έως σήμερα συνεργάζεται  στενά με τον γλύπτη-ζωγράφο Μάρκ Χατζηπατέρα προσθέτοντας στην τεχνική του τροχού που κατέχει καλά και άλλες οπτικές. Τα χνάρια του ακολούθησαν  τα παιδιά του Εύχαρις και Νίκος Παλτόγλου ,δίνοντας στο εργαστήρι μια νέα πιο σύγχρονη πνοή , βαφτίζοντάς το «homatino» από την λέξη χώμα που αποτελεί τη πρώτη ύλη του πηλού.

 


Εύχαρις Παλτόγλου


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978.  Σπούδασε ηλεκτρονική σχεδίαση εντύπου στη σχολή του ΟΑΕΔ Ηρακλείου τα έτη 1998 – 2001.Με την κεραμική ήρθε σε επαφή από πολύ μικρή στο εργαστήρι κεραμικής που διατηρούσε ο πατέρα της  Μιχάλης Παλτόγλου ,αρχικά σαν παιχνίδι και μεγαλώνοντας σαν μέσο έκφρασης .Παρακολούθησε τριετές πρόγραμμα φοίτησης κεραμικής στον Δήμο Μελισσιών με δασκάλα της την κεραμίστρια Μαρία Καρακατσάνη.


Έχει συμμετάσχει στις ομαδικές εκθέσεις κεραμικής του Δήμου Μελισσίων από το 2005 έως το 2008 .
Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση "ελληνικές χειροτεχνίες" στον πολυχώρο Αθηναϊς στον Κεραμικό.
Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση 56 ελλήνων καλλιτεχνών στον πολυχώρο "Φουγάρο"στο Ναύπλιο.
Από το 2006 έως σήμερα συμμετέχει  στην εμπορική έκθεση "Τέχνημα"στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan στο Ελ.Βενιζέλος.

 


Νίκος Παλτόγλου


Γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα όπου μεγάλωσε και σπούδασε ηλεκτρονικός και ειδικός εφαρμογών πληροφορικής -multimedia.Από παιδί είχε την τύχη να έχει άμεση σχέση και επαφή με τον πηλό, μιας και αποτελούσε μέρος της καθημερινότητας του λόγω του εργαστηρίου κεραμικής που διατηρούσε η οικογένεια του.Αρχικά παρουσιαζόταν σαν αστείο ,σαν παιδικό παιχνίδι στα μάτια του. Αργότερα όμως μεγαλώνοντας με τα εφόδια που προσφέρει το περιβάλλον μιας καλλιτεχνικής εργασίας, έγινε μέρος του εαυτού του.Ο ανήσυχος χαρακτήρας του, σε συνδιασμό με την οξυμένη αίσθηση για δημιουργία, μετέτρεψε την αγγειοπλαστική σε ένα από τα πιο ευχάριστα ενδιαφεροντά του. Έπειτα από μία διαδρομή σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και μία επαγγελματική περιπλάνηση με  διαφορετικά αντικείμενα εργασίας η αγγειοπλαστική ήταν αυτή που στο τέλος τον ‘’κέρδισε’’. 
Έτσι κατάφερε  ένα αγαπημένο παιδικό παιχνίδι , μία αγαπημένη συνήθεια, να μετατραπεί σε προσωπική επαγγελματική επιλογή. Μία καθημερινή πρόκληση, ένα καθημερινό προσωπικό στοίχημα για νέες δημιουργίες, με εργαλεία του την ελευθερία της σκέψης και την   ομορφιά της φαντασίας …